Muziek- en beeldrechten

Alles wat je moet weten over het afspelen van muziek en het vertonen van beeld in je onderneming.

Voor het ten gehore brengen van muziek en het vertonen van beeld in openbare ruimten, dus buiten de privékring, moet je rekening houden met de vergoedingen die je moet betalen voor het afspelen van ‘beschermde muziek en beelden’. De partijen die deze vergoedingen innen zijn Buma, Sena en Videma. Deze organisaties innen deze rechten voor de bij hen aangesloten rechthebbenden (componisten, tekstschrijvers, uitvoerenden, platenmaatschappijen, omroepen en filmproducenten).

Muziek

Er zijn twee soorten toestemmingen die je nodig hebt om muziek te mogen afspelen in een commerciële en publieke ruimte.

1. Commerciële streamingrechten / wordt door Xenox geregeld

Leveranciers van achtergrondmuzieksystemen voor zakelijk gebruik, zoals Xenox, hebben contracten gesloten met rechtenorganisaties en individuele rechthebbenden. Xenox betaalt de rechten in haar hoedanigheid als leverancier voor vastlegging en distributie van muziek en beeld. Daarnaast houden wij natuurlijk van muziek en vinden wij het belangrijk dat muziekmakers en uitvoerenden krijgen wat ze verdienen. Door de overeenkomsten met rechthebbenden zorgen wij daarvoor.

2. Rechten voor openbare uitvoering / moet je zelf aanvragen

Naast de door Xenox geregelde rechten voor vastlegging en distributie heb je, als ondernemer, voor het afspelen van muziek in een openbare ruimte ook een licentie nodig van de lokale rechtenorganisaties. Deze licentie vraag je zelf aan bij de rechtenorganisatie van het land waarin je gevestigd bent en betaal je jaarlijks een vergoeding om gebruik te kunnen maken van het totale wereldmuziekrepertoire. In Nederland zijn dat Buma (in de volksmond Buma/Stemra) namens de auteurs van de muziek en Sena namens de uitvoerende artiesten en platenproducenten. In België kun je contact opnemen met Unisono en SIMIM. De hoogte van de verschuldigde vergoedingen wordt in de meeste gevallen bepaald aan de hand van de vierkante meters waarbinnen de muziek ten gehore wordt gebracht.

In Nederland kun je via de website www.mijnlicentie.nl gemakkelijk en snel jouw licenties in één keer regelen.


Beeld

Als je gasten tv-programma’s of muziekvideo’s aanbiedt in je café of restaurant, dan is in de wet bepaald dat je daarvoor toestemming nodig hebt van de rechthebbenden op de tv-programma;s en/of muziekvideo’s. Met een licentie van Videma regel je dat in één keer. De vergoedingen die Videma jaarlijks bij zakelijke gebruikers incasseert, worden aan de tv-makers uitgekeerd.


Live sportwedstrijden

ESPN: Als je in jouw horecabedrijf live (voetbal)wedstrijden van ESPN wilt uitzenden, heb je daarvoor een licentie nodig van ESPN Zakelijk. Let op: ESPN valt niet onder de Videma-licentie.

Viaplay: Als je in jouw horecabedrijf live sportwedstrijden van Viaplay wilt uitzenden, zoals Formule 1, heb je een licentie van Viaplay voor zakelijk tv-gebruik nodig. Let op: dit valt dus niet onder je Videma-licentie.


Goed om te weten

Xenox is lid van ABMD: Dé belangenorganisatie van professionele leveranciers van achtergrondmuzieksystemen. Alle leden van de ABMD hebben zich geconfirmeerd aan een gedragscode die binnen de vereniging is opgesteld. Deze gedragscode, ook wel code of conduct genoemd, zorgt er onder meer voor dat klanten die zakendoen met een ABMD-lid er van uit kunnen gaan dat zij op eerlijke manier behandeld worden, een kwalitatief hoogwaardig product geleverd krijgen en een optimale service. Meer weten? Kijk op www.abmd.nl.

Veelgestelde vragen

Het antwoord is NEE. Deze aanbieders hebben alleen een licentie gekregen van rechtenorganisaties voor het aanbieden van streams voor privégebruik. Commercieel gebruik is niet toegestaan. Publiek toegankelijke plaatsen zoals: winkels, restaurants, cafés, bioscopen of bedrijfsruimtes, mogen dus geen gebruik maken van de consumenten versie van deze streamingdiensten.

Buma regelt het auteursrecht van de componist, tekstdichter en/of muziekuitgever, terwijl Sena de zogenoemde naburige rechten van de uitvoerende artiest en/of producent regelt.

Xenox biedt hiervoor rechtenvrije muziek aan. Hiervoor werken we samen met Unison, het meest vooruitstrevende en vernieuwende platform voor rechtenvrije muziek in Europa. Unison levert hoge kwaliteit achtergrondmuziek voor bedrijven en verdeelt de royalty’s voor het gebruik ervan zonder tussenkomst van rechtenorganisaties aan de rechthebbenden op de muziek. Voor ruimtes waar muziek mede sfeerbepalend is, biedt Xenox de bekende commerciële muziek.

Lees meer over rechtenvrije muziek.